V petek, 15. novembra 2024, smo tudi na naši šoli izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga v Sloveniji obeležujemo že 14. leto. Njegov namen pa je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil. Slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Učencem smo v času malice ponudili črni kruh, maslo, med, jabolko in mleko, vsa živila slovenskega porekla.
Tradicionalni slovenski zajtrk je letos potekal v okviru Tedna slovenske hrane, ki ga v Sloveniji prvič obeležujemo v tednu od 11. do 17. novembra 2024. Le ta spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane.
Vlada RS je na predlog enajstih stanovskih organizacij, s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije in spodbudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, decembra 2023 sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki se bo vsako leto odvijal v tretjem tednu novembra. Teden slovenske hrane poudarja pomen izbiranja lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednostih uživanja slovenskih živil. Cilj je, da prebivalci pogosteje posegamo po slovenski hrani ter s tem podpremo domače kmete in predelovalce.
Tudi naša šola je na različne načine obeležila ta teden. Nastala je tudi oddaja Novice s knjižne police (1. oddaja v šolskem letu 2024/2025): Tradicionalni slovenski zajtrk. Vabljeni k ogledu.
Povezava do projekta:
Teden slovenske hrane 2024 – Naša super hrana