24. april je datum, ki ga je vlada republike Slovenije na pobudo Ekošole in Lidla Slovenije ter ostalih partnerjev lani razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane. Želimo opozoriti na dejstvo, da hrana ni in ne sme biti odpadek.

Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 % pridelane hrane.

Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 %. Sledijo so gostinstvo in strežba hrane s 37 %, trgovina z živili z 9 % in proizvodnja hrane s 7 %.

Te številke niso le statistika, ampak odsev naših vsakodnevnih navad, načina življenja in odnosov, ki jih gradimo do tistega, kar imamo. Vsako jabolko, vsak kos kruha, ki ju brez premisleka zavržemo, nosi svojo zgodbo: zgodbo o trudu, vodi, energiji, življenju in času, ki so bili vloženi v pridelavo, prevoz, prodajo, kuhanje, serviranje …

24. Aprila, na slovenski dan brez zavržene hrane, imamo priložnost, da zgodbo napišemo drugače. To je dan, ko imamo moč, da se odločimo za spremembo svojih navad, da postanemo zgled svojim družinam, otrokom, mladostnikom, sodelavcem in skupnosti. To je dan, ko bi se moral vsak od nas vprašati, kaj lahko stori, da bo jutri naš planet malo bolj zelen, naše mizne malo manj prazne in naša srca polnejša.

Pobudo ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane predstavljajo tri zaveze, ki lahko pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane in ustvarjanju boljšega sveta.

S pristopom k pobudi se zavezujemo, da:

  1. bomo odgovorno, premišljeno in preudarno ravnali s hrano, ki jo kupujemo, shranjujemo in uživamo;
  2. bomo skrbeli, da bo v koših za smeti končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in jo lahko še uporabimo;
  3. bomo tudi družinske člane, prijatelje, sošolce, sodelavce in druge spodbujali k zmanjševanju količin zavržene hrane.

Ravno zato je sprotno odjavljanje obrokov na naši šoli zelo pomembno za zmanjšanje količine zavržene hrane.

Vir: Hranozavest – Lidl Slovenija, 4. slovenski dan brez zavržene hrane | Odmevi na dogodke, Prehranski nasveti (nasasuperhrana.si), SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE: ZBUDITE SVOJO HRANOZAVEST! – Ekošola (ekosola.si)